Boeken, Boeken, Boeken overal Boeken!!!!

Facebook, Twitter, Google +, e- mails en alle mogelijke blogs en toch wil ik vandaag heel graag over boeken schrijven. Ja, boeken. Boeken met papieren pagina’s, afgedrukte letters en met een mysterieuze geur. Heeft het eigenlijk zin om nog over boeken te spreken? Kindle is hier om hun te vervangen. McLuhan- een Canadese theoreticus van media en literatuurcriticus in zijn “Gutenbergs Galaxy” spreekt over de betekenis van boeken in de elektronische era. Is het slim om nog altijd tijdschriften te kopen, als ik bijna alles online kan lezen of kan downloaden?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

McLuhan is erg optimistisch over het “overleven” van boeken. Hij geef natuurlijk toe dat de kracht van boeken en hun dominantie aan kracht heeft ingeboet, maar hun verdwijnen is onmogelijk. Waarom? De verklaring is heel eenvoudig. Als je ‘s morgens de krant of een boek opent, weet je dat de krant of het boek een eerste pagina en een laatste pagina heeft. We weten dat een bericht, die dit medium draagt, tussen de pagina’s zit, die we lezen. Maar is het zo met internet? Als je de online- versie van jouw favoriete krant opent, heb je een heel grote keuze aan verschillende artikels, die bijvoorbeeld in uw papieren krant niet staan. Dat kan natuurlijk positief en negatief bekeken worden. We leven in een overstroming van informatie, waar we iedere dag een plaats moeten voor vinden. Daarvoor is een papieren krant misschien comfortabeler dan haar online versie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja, een heel theoretische gedachte… wel, McLuhan was wel ook een pionier van nieuwe gedachten. Vandaag kunnen we voor iedere theorie een tegentheorie uitdenken. Maar toch zijn boeken en papieren krant “metro” iets, van wat William en ikke houden.

Ps: Lezen kan je blijkbaar overal!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s