de zomer van toneelavontuur

Lieve lezer,

zoals je kon zien door een van de laatste “up- dates”, was ik gralijjk bezig met een toneelstuk over de slag bij Stalingrad tijdens de tweede wereldoorlog. Eigenlijk gaat het niet zo veel over Stalingrad. Stalingrad is alleen maar een achtergrond voor het hele toneel. Zoals Max Frisch na zijn toneel over racisme en vooral over antisemitisme heeft gezegd: “… Ja, het gaat wel over het antisemitisme van Nazi- Duitsland, maar deze situatie kan ook wel onder andere toestanden voorkomen. Antisemitisme is alleen maar een voorbeeld… “.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

William en Anna hadden deze gedachte zeker in hun hoofd toen ze hun hoofdpersonage Olga Gromova tot leven brachten. Olga lijdt onder haar verleden maar vooral onder dat, wat ze niet gedaan heeft, en wat ze wel wilde doen. Oorlog als een negatief voorbeeld van menselijke viesheid, haat en zoeken naar grotere winst. Bon, je weet je dat allemaal… ik heb daarover wel geschreven. Ik moet het niet altijd herhalen, en als je in België/ Gent bent, kom dan zeker kijken en jouw eigen mening vormen! We zijn op vrijdag 25. 7. 2014 ook nog aan de slag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bon, ik zeg altijd “we” zijn met de toneel bezig, maar misschien zou het niet slecht zijn om te zeggen, wie “we” is. Als je beslist, een toneel te opvoeren, is het altijd heel veel werk en stress. En net als ons, heb je veel hulp nodig. Anna en William hebben gelukkig veel vrienden, die graag helpen. In ons geval was Franswa een grote hulp en een echt engeltje, een man “achter de camera”. Technicus, cameraman en eigenlijk ook een kunstenaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Voor muziek en een leuke sfeer in de zaal zorgde de moeder van onze actrice Alja Kiseleva- Olga Mentschik, een schitterende pianiste. En natuurlijk bracht iedereen van ons nog iemand mee, zodat de zaal ook tijdens de repetitie eigenlijk niet leeg was. Een theater brengt mensen dichter bij elkaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dus het woordje “we” heb je voor een toneel altijd nodig. En het is altijd heel aangenaam om samen te werken met mensen, die dezelfde interesse als jij hebben. Voor mij was het een van de ervaringen, die ik nooit zal vergeten. Dat de samenwerking goed gelukt is, kan je gemakkelijk zien aan ons hoofdpersonage, dat door Alja Kiseleva gespeeld wordt. Alja doet dat uitstekend, ze is een jong knap meiske en ze kan je doorheen het toneelstuk overtuigen, dat ze de bijna 90 jaren oude sergeant Olga Gromova is. Ik doe mij hoed af voor iedereen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als bewijsmateriaal voeg ik foto´s van onze generale repetitie toe, kom en zie ons zomeravontuur: “In de Ketel”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s